Pyszne witaminki


 

 

GRUPA II 

 

    Realizując zadania zawarte w Podstawie Programowej Wychowania Przedszkolnego , Programie profilaktyki przedszkola, w Programie SANEPiD-u „Bądźmy zdrowi – wiemy więc działamy „ oraz „Planie działań zespołu promocji zdrowia i profilaktyki” dzieci z grupy integracyjnej miały okazję sprawdzić swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz wykazać się umiejętnościami kulinarnymi w ramach zajęć na temat skarbów z sadu i ogrodu. W dniu 03.10.12r z przyniesionych wcześniej produktów przygotowały szaszłyki owocowe ,a dzień później samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę warzywną. Wspólnie z rodzicami układały kolorowe „ jesienne” kanapki .Podczas prac kulinarnych dzieci przestrzegały higieny i zasad bezpiecznego posługiwania się nożem . Aby zapobiec chaosowi w trakcie przygotowań przedszkolaki zostały podzielone na cztery grupy. W każdej z grup nad przebiegiem prac czuwał szef kuchni. Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji, jednocześnie uświadamiając, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Efektem końcowym wspólnej pracy było próbowanie i smakowanie własnych wyrobów.

 

 GRUPA III

 

"Owocowe i warzywne witaminy-robimy sałatki owocowe i warzywne".

 

     W dniu 26.09. 2012r. w grupie III, 4-latków odbyło się zajęcie, podczas którego dzieci częściowo samodzielnie oraz z pomocą pań wykonały sałatkę owocową i warzywną. Część produktów, z których powstały sałatki otrzymaliśmy z przedszkolnej kuchni, a część została przyniesiona przez dzieci z domu. Pierwszą czynnością, którą wykonały dzieci było umycie warzyw i owoców, później nastąpiła czynność obierania i krojenia produktów. Przedszkolaki podczas przygotowania potraw przestrzegały zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, miały umyte rączki ubrane były w fartuszki. Po przyprawieniu sałatek odbyła się ich degustacja.

 

GRUPA V

 

    W ramach realizowanego programu SZKOŁA i PRZEDSZKOLE PROMUJĄCE ZDROWIE w dniu 19. 10. 2012r. w grupie starszaków odbyło się zajęcie otwarte z rodzicami. Jego głównym celem było utrwalenie wiadomości o tematyce prozdrowotnej, a w szczególności zwrócenie uwagi na to co powinniśmy, a czego nie powinniśmy jeść . W tym celu dzieci wraz z rodzicami, którzy gościli w naszej sali przygotowywały pyszne, zdrowe kanapki. Po starannym umyciu rąk wszyscy zabraliśmy się do pracy Dzieci samodzielnie wybierały produkty, smarowały chleb i tworzyły własne kompozycje. Piękne „kanapkowe rękodzieła” smakowały pysznie, a co najważniejsze były pełne witamin. Wszystkich zainteresowanych efektami naszej pracy zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

                 Rodzicom natomiast dziękujemy za udział w zajęciach i zachęcamy do dalszej współpracy.