Realizując zadania zawarte w podstawie programowej wychowania przedszkolnego , programie profilaktyki przedszkola „ Maluch bezpieczny i zdrowy”, w programie PSSE „Bądźmy zdrowi – wiemy więc działamy” oraz „Planie działań zespołu promocji zdrowia i profilaktyki” dzieci z grupy drugiej miały okazję sprawdzić swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz wykazać się umiejętnościami kulinarnymi . W dniu 12.03.14 r. maluchy miały okazję dowiedzieć się, jakich produktów należy użyć do wypieku pieczywa a następnie, z pomocą pań zabrały się do przygotowania ciasta i pieczenia chleba.
Po skończonej pracy wybrały się na zakupy do sklepu owocowo-warzywnego w celu zakupienia świeżych warzyw do przygotowania kanapek.
Dnia13.03.2014 wspólnie z rodzicami, na zajęciach otwartych , układały kolorowe „ wiosenne ” kanapki. Podczas prac kulinarnych dzieci przestrzegały higieny i zasad bezpiecznego posługiwania się sztućcami . Samodzielne przyrządzanie kanapek dało dzieciom wiele satysfakcji. Jednocześnie, po raz kolejny , uświadomiły sobie, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Efektem końcowym wspólnej pracy było próbowanie i smakowanie zdrowego drugiego śniadania.