W ramach grupowego projektu „Mali kucharze-Kłapouszki”, dzieci z grupy IV pod opieką swoich pań wykonały w ostatnim tygodniu pyszne, rogaliki drożdżowe z czekoladą.
Do przygotowania słodkich wypieków potrzebowaliśmy: mąkę, drożdże, jogurt, masło, cukier oraz czekoladę. Po wsypaniu składników przez dzieci wyrobiliśmy ciasto, które na godzinkę odstawiliśmy w ciepły zakątek, aby urosło. Po upływie godziny poporcjowaliśmy ciasto, rozwałkowaliśmy je oraz pocięliśmy na równe trójkąty. Podczas kulinarnych zmagań dzieci zgodnie stwierdziły, iż nałożenie czekolady i zawijanie rogalika to wcale nie łatwa praca. Uformowane rogaliki ułożyliśmy w brytfannie, a wierzch posmarowaliśmy jajkiem. Nasze słodkie wypieki w piecu spędziły 25 minutek;-). Po wystygnięciu wszyscy z wielkim apetytem zjedli nasze pyszne i pachnące drożdżowe wypieki.
Zabawy kulinarne w przedszkolu uczą dzieci właściwego zachowania się przy stole, poszerzają wiedzę kulinarną, wdrażają do samodzielności i aktywnej wspólnej zabawy w grupie.