„Jak powstaje chleb?”-to pytanie często można usłyszeć z ust ciekawych świata dzieci. Aby przedszkolaki mogły poznać kolejne etapy pieczenia chleba, udały się do piekarni PSS „Społem” mieszczącej się w Turku, przy ulicy Browarnej.
Podczas wizyty, pan piekarz i jednocześnie kierownik piekarni zaprosił dzieci do pomieszczeń, w których codziennie powstają pyszne, pachnące wypieki: chleby, bułki, rogale, drożdżówki.Kłapouszki zwiedziły między innymi: ciastownię-miejsce, w którym przygotowywane i przechowywane jest ciasto; obrabialnię- pomieszczenie służące do dzielenia i formowania ciast oraz piecownię, w której ciasto jest wypiekane.
Dzieci zobaczyły także, jak pakowane jest pieczywo. Na zakończenie spotkania pan piekarz poczęstował przedszkolaków pysznym, pachnącym chlebkiem z ziarnami.
Wycieczka do piekarni była dla przedszkolaków nie tylko wspaniałą przygodą , ale wzbogaciła również wiedzę o zawodzie piekarza w ramach realizacji programu preorientacji zawodowej.